Snabba frågor från Helsingborgs Dagblad

Några frågor till Johan Carlsson på Charity by Friendship, som förbereder en hjälpinsats i Etiopien.

Vad är Charity by Friendship?
– Det är ett nätverk som jag och en kollega på Nordea har startat i Helsingborg, där vi försöker få med olika yrkesgrupper och förena nätverkande med välgörenhet. Vi skapar event för att marknadsföra charityn och få in pengar till projekten. Den gemensamma nämnaren för alla som är med är att de är drivna och vill förändra och hjälpa till.

Hur länge har ni hållit på?
– Vi började 2009. 2010 borrade vi en vattenbrunn i Etiopien. Nu ska vi bygga en brunn till. Kostnaderna beror på platsen och hur djupt man måste borra.

Den 10 januari besökte ni några skolor i Etiopien. Vad gjorde ni där?
– Vi besökte fyra kommunala grundskolor och en gymnasieskola. Barnen lever under väldigt tuffa förhållanden. Vissa är föräldralösa, andra har HIV eller aids eller andra sjukdomar. De kämpar för sin existens. Vissa skolor utbildar eleverna i hur man odlar, så att eleverna kan få i sig näring på skolan. Överskottet kan säljas så att de drar in pengar till skolan. Det är på de skolorna vi vill hjälpa till med vatten.

Är det just vattenbrunnar som är er nisch?
– Ja, det är det vi vill göra de närmaste åren, för behovet är akut och livsavgörande för skolbarnen. Att bygga skolor känner vi är lite för tekniskt för oss. Vi är inte riktigt redo för så stora projekt än.

Den 10 januari delade ni ut skor också. Vad handlade det om?
– Vi hade fått skor från ett företag i Malmö som vi delade ut på två skolor. Vi bad rektorerna välja ut elever som presterat extra bra. Det blev mycket uppskattat.

Hur hittar ni de som behöver hjälp?
– Genom USAID, som vi fick kontakt med vid första skolan vi hjälpte.

Läs hela artikeln på HD.se

Charity by Friendship • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. • Org. nr 802477-4575 • PlusGiro 79 79 3-6