NYHETER

Svårt att förstå

Ibland är det svårt att sätta sig in i andra situation, till exempel hur det skulle var att leva utan rent vatten i kranen 24 timmar om dygnet. Och ännu svårare att värdesätta en insats som känns liten; som att 4564 människor får tillgång till rent vatten när hisnande 785 miljoner människor saknar tillgång till rent vatten enligt Water Aid. Då är det viktigt att se individen. Varje enskild människa som får tillgång till rent vatten är en människa som får ett mycket tryggare, bättre och enklare liv. Det är värt allt.

1 Juli 2022

Abua Elementary School

En av brunnarna vi borrat ligger på Abua Primary School i Fogera där det faktiskt redan fanns en vattenkälla. Då brukar många undra varför vi borrar en brunn på en skola som har tillgång till vatten när det finns skolor som står helt utan. Ja det fanns en vattenkälla, men inte direkt en kran i väggen utan en öppen vattenkälla. Alltså ett hål i marken (som på bilden här bredvid). Ett djupt hål där barn och lärare hissade ner en liten plasthink på ett snöre för att ta upp sitt vatten. Vatten att dricka. Vatten att tvätta sig med. Varken hygieniskt eller speciellt säkert. Nu har de en riktig vattenbrunn med pump på skolgården. Säkert att dricka och omöjlig att ramla ner i.

23 Juni 2022

Över 200 000 kronor

Kampanjen Vatten för Världen 21/22 där Quorn Foodservice skänker del av sin försäljning till Charity by Friendship är avslutad. 228 552 kronor blev det, vilket räcker till fem brunnar på skolor och kliniker i Fogera, Etiopien. 4564 människor får alltså tillgång till rent vatten som ett direkt resultat av att svenska skolor och restauranger satt Quorn på menyn.

10 Juni 2022

Stort tack för ert stöd!

Genom Quorns kampanj "Vatten för världen" är Sveriges skolor med och bidrar till FNs globla hållbarhetsmål - Rent vatten och sanitet för alla. Vi är stolta över att Quorn valt att samarbeta med oss och vi tackar för förtroendet. Nu ska vi förvalta detta förtroende på bästa sätt så att fler barn får tillgång till rent vatten. Två projekt har redan genomförts och ytterligare 3 projekt är på gång. 

2 Maj 2022

Borrningen är avslutad på Abua Primary School

Borrningen på Abua Primaryh School har avslutats och utrustningen har flyttats till Almayehu Primary School för att starta ett nytt vattenprojekt. Det som återstår nu på Abua är att gjuta fundamentet och installera handpumpen. Vi inväntar mer information och bilder från pågående projekt. 

4 April 2022

Nu startar vi borrningen på Abua Primary School

Det är med stor glädje som vi nu kan meddela att vi är igång med vårt åttonde brunnsprojekt i Etiopien. Lokalbefolkningen tog emot vår entreprenad och visade stor vilja genom att hälpa till i arbetet med att bära material och utrustning till borrplatsen.  

7 Mars 2022

Konflikten i Etiopien

Den väpnade konflikten i Etiopien har intensifierats och UD avråder från resor till landet. Vi följer utvecklingen noga via vårt lokala nätverk och tar inga risker. Planeringen för de nya vattenbrunnarna som vi ska bygga tillsammans med Quorn Foodservice och Vatten för Världen-kampanjen fortgår. Behovet av rent vatten i närhet till hem och skola är fortsatt stort, men på grund av rådande situation avvaktar vi byggstart tills det är säkert för alla parter.

25 November 2021

Succéstart för Quorns kampanj Vatten för Världen

Drygt 100 000 kronor har överlämnats till Charity by Friendship redan efter kampanjens första två månader. Tack till alla som valt att servera Quornluncher och middagar och därmed bidrar till att fler barn får tillgång till rent vatten och skolgång. Pengarna kommer att räcka till två brunnar och förberedelserna för att bygga den första är i full gång. Vatten för Världen-kampanjen pågår till och med 22 mars 2022.

22 November 2021

Varför är rent vatten så viktigt?

I dag saknar 785 miljoner människor tillgång till rent vatten, vilket såklart har en djupgående effekt på hela samhällen. Konsekvensen slår hårdast mot flickor som missar skolan och kvinnor som missar inkomstmöjligheter då de ofta ansvarar för familjens vattenförsörjning. När vi borrar brunnar i anslutning till skolområden ökar vi barnens hälsa och möjliggör att fler barn går klart skolan. Hos WaterAid går att läsa att varje krona som investeras i rent vatten och sanitet i snitt ger tillbaks fyra kronor till samhället i ökad produktivitet och hälsa. Är inte det win win så säg? Genom samarbetet med Quorn Foodservice och Vatten för Världen-kampanjen siktar vi på att investera 250 000 kronor och bygga fem brunnar, med ekvationen ovan innebär det en miljon kronor tillbaks till samhället.

1 Juli 2021

Ditt engagemang är viktigt

De pengar som skänks till vår verksamhet går till att bygga vattenbrunnar i Etiopien. Som privatperson swishar du enkelt en gåva till 123 418 28 04. Du kan också tipsa din skola, arbetsplats eller lunchkrog om att sätta Quorn på menyn*. De är då automatiskt - och utan extra kostnad - med och bidrar till Vatten för Världen-kampanjen där Quorn Foodservice skänker del av försäljningen till vår verksamhet. Ni får ett gott, klimatsmart superprotein på tallriken och barnen i Etiopien får rent vatten och kan fokusera på skola och utbildning istället för det tunga arbetet att dagligen hämta (ibland smutsigt) vatten till mat och hygien. *gäller perioden 1/8 2021-22/3 2022.

24 Juni 2021

4 frågor till Henrik & Henrik 

Fyra snabba med Henrik Höglund och Henrik Mauritzon från Quorn Foodservice som tagit fram kampanjen Vatten för Världen till förmån för Charity by Friendship. 


Vi är såklart oerhört glada för samarbetet, men varför gör Quorn Foodservice en kampanj just kring vatten?

Det finns flera beröringspunkter mellan Quorn och vatten. I korthet så vill vi nå ut med det omfattande hållbarhetsarbete och låga vattenavtryck som Quorns produkter har, och vi såg en möjlighet att också bidra till att fler får tillgång till rent vatten. 


Hur lågt är Quorns vattenavtryck? 

Det är lågt. Quorn Färs har exempelvis 10 gånger längre vattenavtryck jämfört med nötfärs och Quorn Bitar 2,5 gånger längre vattenavtryck än kyckling. Men det går alltid att bli bättre och vi har flera vattenprojekt i gång för att minska vår vattenförbrukning och effektivisera reningen av vattnet vi använder.

 

Hur kommer det sig att ni valde att samarbete med just Charity by Friendship? 

Vi har sett vad Charity by Friendship har åstadkommit, vi gillar ert transparenta arbetssätt och har stort förtroende för er stiftelsen. Och så uppskattar vi att absoluta majoriteten av pengarna vi skänker går till att bygga brunnarna och inte till andra kringkostnader.

 

Hur skulle ni själva överleva en dag utan vatten?

Det känns osannolikt att det skulle gå speciellt bra; inget kaffe, ingen dusch, inget att koka potatisen i – för att inte tala om det vatten vi dricker varje dag. Det är verkligen en ynnest att ha tillgång till rent vatten i kranen dygnets alla timmar sju dagar i veckan.

18 Juni 2021

Spännande samarbete med Quorn Foodservice

Genom kampanjen Vatten för Världen skänker Quorn Foodservice del av sin försäljning till Charity by Friendship. Målet är att tillsammans bygga minst fem vattenbrunnar i Etiopien för att fler barn ska få tillgång till rent vatten. Kampanjen startar 1 augusti och pågår tom 22 mars 2022. Alla kommuner och restauranger som sätter Quorn på menyn är per automatik med och bidrar. ”Vi är stolta och glada över samarbetet med Quorn Foodservice. Vi hoppas såklart att kommunerna får upp ögonen för att de kan bidra till att förändra framtiden för hundratals barn bara genom att servera Quorn; som dessutom både är gott och klimatsmart, säger Johan Carlsson, grundare Charity by Friendship. 

3 Juni 2021

Nu lancerar vi en ny hemsida

Vi är superglada över att ha fått en ny hemsida och i juni kommer vi presentera ett spännande sammarbete som kommer göra att fler barn får  tillgång till rent vatten och sanitet. Tillsammans gör vi verkligehet av FNs agenda 2030 för att alla ska få tillgång till rent vatten och sanitet.  


Ta hand om er!


17 April 2021